Butiken

Snabba fakta om te

Te framställs av unga bladskott från växten Camellia sinensis.

Det sägs att te kan ha funnits i ca. 4700 år då den kinesiske kejsaren Shennong (2737-2697 f.Kr.) drack den första koppen. Av misstag föll det ner några teblad när man kokade vatten åt kejaren. Shennongs namn som betyder "den gudomlige lantbrukaren" var också botaniker, och eftersom att växter intresserade kejsaren så smakade han på den nya drycken. Han uppskattade den väldigt mycket och beordrade därför att man skulle börja odla tebusken. Shennong är också känd för att ha identifierat många kinesiska örter och utvecklat den kinesiska medicinen.

Vitt te
Det vita teet är det te som har kortast produktionssätt. Man plockar endast knopparna eller eventuellt ett blad och knopp. Man låter teet sakta vissna ner för att sedan torka det. Den korta produktionen gör att man kommer så nära originalbladet på busken som möjligt. Smaken är oftast fin, elegant och med små nöttoner. Maximalt med teets välgörande ämnen finns kvar i bladet.

Grönt te
Det gröna teet är det te som växer med störst frekvens i europa. Man anser att detta är det nyttigaste teet. För att tillverka ett grönt te har man en lite längre process än på vitt te. Man plockar två blad och en knopp. Bladen och knopparna får vissna innan de rullas eller formas. Därefter ångas eller steks teet för att bli av med den enzym som gör att teet kan oxidera och bli svart.

Oolong te
Oolongte är ett mellanting av svart och grönt te. Det kallas även för brunt eller ibland blått te. För att tillverka ett oolongte plockar man två blad och knopp. Låter detta vissna för att sedan rulla teet eller knåda det. När tebladen mosas börjar teet att fermentera (oxidera). Denna process är kort, oftast låter man teet bara fermentera 30-40%. När tillverkaren är nöjd avbryts fermentationen genom att torka teet. I ett oolongte får man en dryck med stora tunga smaker och med god fyllighet.

Svart te
Det svarta teet är det mest vanliga i europa. Teet plockas, man låter det vissna och sedan rullar man teet. När man har rullat teet startar fermenteringen (oxidationen). Här låter man teet fermentera fullt ut, dvs. så bli så svart som det kan. Efter det torkar man teet med varmluft eller i ugnar. Fermenteringen har nästan förstört taninet, vilket gör att kroppen har lätt för att ta upp koffeinet som finns i teet.

Rooibos
Rooibos är inte ett riktigt te. Rooibos kommer ifrån Sydafrika från plantan Aspalathus Linearis. Produktionssättet och sättet att dricka det på liknar dock te så mycket att det vanligaste är att man kallar det för rött te